2006-12-11

Otroligt kul...

Slutsprutat i Båstad

2006-12-11: di.se
Efter en ny rekommendation från Folkhälsoinstitutet, upphör serveringen av bland annat stora spritflaskor, öltunnor, drinkvagnar och stora champagneflaskor på krogar i Helsingborgs kommun. Båstadkrögaren Peter Vaerst rasar och befarar "stekningens" död.Krögaren Peter Vaerst, räknar med att tappar cirka en halv miljon i intäkter på grund av lagändringen, skriver Helsingborgs Dagblad (HD).

Det är främst under tennisveckan, som det konsumeras större dyrare flaskor på hans innekrog Madison. Det förekommer bland annat köp av champagneflaskor för 17.000 kronor, som sprutas på omgivningen. Företeelsen som fått namnet "stekning" är ett välkänt och uppskattat fenomen bland kroggästerna. Men i och med Folkhälsoinstitutets nya tolkning av alkohollagen, lär det vara "slutstekt" på bland annat Madison, skriver Helsingborgs Dagblad. Från och med i höst upphör serveringen av större spritflaskor, öltunnor, drinkvagnar och jätteflaskor champagne i Helsingborgs kommun.

"Jag kan förstå att det sticker i ögonen när överklassungdomar står och sprutar extremt dyra flaskor på varandra. Men vad folk glömmer är ju att det mesta av de 17 000 kronor man betalar går till skatt. Alltså tillbaka till samhället igen. Då kan man nog fördra att flaskorna töms på det här sättet", säger Peter Vaerst till HD.

Kommunens alkoholhandläggare Per Martin Boklund anser det bra att kommunen har tydligare regler, där krögaren tvingars ha bättre kontroll för att gästerna inte blir överförfriskade. "Det handlar också om ordningen på etablissemanget. Att spruta ut en flaska stående på ett bord tycker jag inte är ordning", säger han till HD."Båstad ska inte vara förknippat med fylleri och de senaste årens utveckling vill vi stävja", fortsätter han.